zilveren daalder van 30 stuiver Zaltbommel zj

wpe1.jpg (25250 bytes)

Catalogus van Nederlandse munten meldt: 'op grond van het omschrift rond de stadpoort is het Bommelse zilvergeld in de 18e eeuw onterecht als noodgeld bestempeld en zou het geslagen zijn tijdens een belegering door de Spanjaarden in mei/juni 1599. een misverstand dat door velen is overgenomen en nog heden ten dagen opgeld doet."

In het Gelderse Zaltbommel werd een prachtige daalder van 30 stuiver geslagen omstreeks 1580 met op de voorzijde de stadswallen en op de keerzijde het stadswapen tussen twee staande leeuwen (Delmonte 561). De stuiver was sedert geruime tijd de rekenmunt die de vroegere groot had verdrongen. De gulden had eveneens de plaats van het oude rekenpond ingenomen als rekeneenheid en de gulden of florijn was gelijk aan 20 stuiver. Het aangeboden exemplaar is in een buitengewone staat van bewaring (Prachtig) wat bijna nooit voorkomt voor daalders van deze periode. Omwille van deze bijzondere kwaliteit en de hoge zeldzaamheid wordt dit exemplaar op 15.000 euros geschat.

Type munt daalder van 30 stuiver Omschrift voorzijde MONETA NOVA FAC TA BOEME Muntconditie prachtig
Omschrift keerzijde DVRAE NECESSITATIS OPVS Datum sept 2006
Muntplaats Zaltbommel Voorzijde stadschild met twee leeuwen als schildhouders die tevens een zwaard vasthouden

klop in de vorm van een bloem

 

Verkoper

Elsen, collectie J.R. Lasser
Jaartal zj. (1579-1581) Keerzijde burcht met dire torens, voorzien van ringmuur met een open poort en stuk geschut Bedrag euro 18.880 excl. 18%
Vorst Vindplaats Veiling Elsen, lot 79
Metaal zilver Schatvondst
Oplage Literatuur referentie Delm. 561
Gewicht
Diameter
Soortelijke massa