Zilveren Dukaat Zeeland 1773

Opmerking van de verkoper: "Zeeland Zilveren Dukaat. 1773 . Deze dukaat weegt +/- 3 gram minder dan het gewicht van 28,25 gram waaraan een dukaat moet voldoen. Naar mijn mening is dit dan ook een vervalsing uit de tijd.", of gewoon slijtage? 

De zilveren dukaat wat een specialiteit van de Zeeland. De provincie ondersteunde deze uitgifte door zich in 1672 garant te stellen voor een meerwaarde van 1 stuiver, boven de koers van 50 stuiver (dus 51 stuiver), dat werd in 1747 2 stuiver, en in 1762 3 stuiver. De zilverinhoud was en bleef gelijk met die van de dukaten van de andere provincies. Omdat de andere provincies de waarde op 50 stuiver hielden, en de zilverwaarde hoger was, waren deze dukaten alleen geschikt voor de export, en circuleerde in de Nederlanden de Zeeuwse dukaten.

In 1762 voegden de Staten van Zeeland munten van en 1/8 dukaat toe aan de reeks van de hele en de halve dukaat. De 1/8 zilveren dukaat stond bekend onder de naam "pietje". Hoewel de Staten- Generaal het niet eens waren met de emissie, werd de productie oogluikend toestaan.

 

Type munt Zilveren dukaat Omschrift voorzijde MO(N) NO(V) ARG PRO CONFOE(D) BELG CO(M) ZE(E)L burcht Muntconditie zeer fraai min
Provincie Zeeland Omschrift keerzijde CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT Datum 18 mei 2004
Muntplaats Middelburg (burcht) Voorzijde ridder met zwaard, provinciewapen Verkoper hollandjg
Jaartal 1773 Keerzijde generaliteitswapen met kroon tussen jaartal Bedrag euro 38,50
Vorst Vindplaats Veiling ebay .nl
Metaal zilver Schatvondst  
Oplage   Literatuur referentie  Delm. 976  
Gewicht ongeveer 25,25 gram      
Diameter        
Soortelijke massa