zilveren kleine denarius St Omer of Tournai of Middelburg

wpe25.jpg (43390 bytes)

Type munt kleine denarius Omschrift voorzijde Muntconditie zeer fraai
Stad Omschrift keerzijde Datum aug. 2006
Muntplaats Voorzijde Vinder madelinus
Jaartal Keerzijde Bedrag nvt
Vorst Vindplaats Alphen a/d Rijn Veiling niet te koop
Metaal zilver Schatvondst
Oplage Literatuur referentie Vanhoudt G 2445

Niet gedateerde denier, Saint-Omer, Doornik of Midelburg, Gh 514

Gewicht 0,24 gram (opgave vinder)
Diameter 11 mm (opgave vinder)
Soortelijke massa
wpe26.jpg (17193 bytes) In veilingcatalogus 87 van Jean Elsen staat onder nummer 977 een soortgelijkexemplaar. De beschrijving is als volgt:
VLAANDEREN, Graafschap, kleine denarius, Saint-Omer, Doornik of Middelburg ?. Vz/ Een kromstaf, met daarop een gepunte ring, tussen twee stokken. Het geheel tussen twee gepunte ringen. Kz/ Leliekruis. Gh. 515; P.A. -; Cocheteux, RBN (1882), XV, 7 (Doornik); Haeck 113. 0,36 g. Uiterst zeldzaam. (inzet 1.000, opbrengst 800).
wpe27.jpg (18923 bytes) Peter: "Om je te laten zien hoe dit type zich ontwikkeld heeft heb ik drie types uit Vanhoudt in een andere volgorde op het plaatje gezet. Op het eerste type zie je twee kromstaven en heraldische lelies. Het tweede type is afgebeeld bij Elsen. De lelies zijn balken en rondjes geworden en de twee kromstaven samengesmolten. Alleen een derde rondje is overgebleven van de tweede kromstaf. Jouw munt is een verdere "degeneratie". De rondjes zijn losgekomen van de balken en het rondje van de verdwenen kromstaf is naar halverwege de nu kromloze kromstaf afgezakt. Zo vormt het een mooi symmetrisch patroon, wat niet veel meer gemeen heeft met de oorspronkelijke tekening. Opvallend is dat ook de munt van Elsen verzorgd en op een mooi muntplaatje is geslagen. Hier is een ongeletterde kunstenaar aan het werk geweest die er plezier in had iets moois af te leveren. Abstracte kunst in de middeleeuwen. Fantastisch!"

Terug naar de verzameling Druk deze pagina af