Papier spaarbankboekje

wpe1.jpg (74020 bytes)

wpe2FD.jpg (37960 bytes)

 

 

Een spaarbankboekje is een inmiddels in onbruik geraakte vorm van een spaarrekening.

In het boekje werd het saldo van de spaarrekening bijgehouden. Voor elke opname of storting moest het boekje mee naar de spaarbank worden genomen, waar het bedrag handmatig dan wel via een veredelde typemachine werd bij- of afgeschreven in het boekje. Jaarlijks moest het boekje ook naar de bank worden gebracht of opgestuurd teneinde rente bij te laten schrijven. Deze rente was veelal laag.

Het spaarbankboekje kwam in trek toen het hebben van een bankrekening nog niet vanzelfsprekend was, en de meeste mensen geen rekening-courant hadden. In die tijd werden lonen bijvoorbeeld contant uitbetaald. Veel mensen waren huiverig dat hun geld zou verdwijnen op een bank, en het spaarbankboekje maakte het "tastbaar". (bron Wikipedia)

De Rijkspostspaarbank maakt tegenwoordig deel uit van ING

wpe2FE.jpg (43859 bytes)

wpe2FF.jpg (62840 bytes)

De Bondsspaarbank maakt tegenwoordig deel uit van SNS-Reaal

De site van SNS meldt: "Spaarbankboekje of spaarcertificaat verzilveren

Vroeger heeft SNS Bank spaarcertificaten en spaarbankboekjes uitgegeven. Heb je nog een spaarcertificaat of een spaarbankboekje van SNS Bank? Dan kun je het bedrag met het online formulier Spaarbankboekje of spaarcertificaat verzilverenop je rekening laten storten." Ik houd het toch maar, leuk souvenir uit lang vervlogen tijden.

Lening van FL 7.500,-- bij de Raiffeisenbank Bunschoten Spakenburg.

Friedrich Wilhelm Raiffeisen richtte in 1864 in Duitsland de allereerste boerenleenbank op. Het Duitse voorbeeld vond vanaf het eind van de jaren negentig van de negentiende eeuw in Nederland op veel plaatsen navolging. Een van de eersten die het initiatief van Raiffeisen navolgde, was pater Gerlacus van den Elsen. Hij stond aan de basis van een aantal lokale boerenleenbanken in het zuiden van Nederland. Zijn doelstellingen waren: 'Den woeker te weren, den landman in zijn nood bij te staan, maar ook de spaarzaamheid, naastenliefde, arbeidzaamheid en matigheid bevorderen'.

De coöperatieve banken in het noorden van Nederland werkten samen in de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank in Utrecht. De coöperatieve banken in het zuiden richtten in Eindhoven de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank op. De Eindhovense organisatie had in de praktijk een katholieke signatuur. De Utrechtse organisatie was formeel neutraal, maar feitelijk protestants-christelijk bron Later zijn deze twee coöperaties gefuseerd naar de RABO-bank

Spaarbankboekje bij de Raiffeisenbank Bunschoten Spakenburg.

Spaarbankboekje 1945 bij de Raiffeisenbank Bunschoten Spakenburg.