IJzeren kruis 2e klasse 1914




Eerste wereldoorlog, ijzeren kruis 2e klasse, gedateerd 6 September 1917, voor 'Gefreiter Heinrich Karl Schmidt, 2. MG Kompagnie'.

Gefreiter = soldaat der 1e  klasse
MG Kompagnie - Machine geweer compagnie?

Königin Augusta Garde-Grenadier-Regiment
"Das Regiment verlegte wieder in den Westen, wo es zunächst in den Stellungskämpfen am Chemin des Dames eingesetzt wurde. Hier erlitt es schwere Verluste, sodass sich die Reste des Regiments am 23. Oktober 1917 zu zwei Kampfbataillonen mit drei MG-Kompanien formierten."
Het IJzeren Kruis werd op 10 maart 1813 door de Pruisische koning Frederik Willem III ingesteld. Het ontwerp van het IJzeren Kruis is, zo blijkt uit een potloodtekening "van Hoogstderzelven hand", van koning Frederik Willem III zelf.
Oorspronkelijk werd de onderscheiding alleen aan Pruisische onderdanen verleend. Het IJzeren Kruis werd alleen in oorlogen met niet-Duitsers verleend. Het werd voor dat doel telkens vernieuwd, wat inhield dat de onderscheiding het monogram van de heersende Pruisische koning kreeg met daaronder het jaartal van de vernieuwing. Het zwarte lint met de twee smalle witte strepen langs de randen is geen lint dat specifiek bij het IJzeren Kruis hoorde. In Pruisen werden alle in de strijd en door oorlogsverdienste verworven militaire onderscheidingen, en ook de versierselen van ridderorden, aan dit lint gedragen. In 1939 koos Adolf Hitler voor een zwart-wit-rood lint.  bron

Hieruit volgt de W van keizer Wilhelm uit 1914, en op de keerzijde FH (Frederik Willem III) en 1813.

Het IJzeren Kruis is van gietijzer, met een bescheiden zilver kleurige rand rondom de ijzeren kern. In de eerste wereld oorlog is het ijzeren kruis 2e klasse ca. 5.196.000 maal uitgereikt.

18,12 gram

MPO, lot 4783, jan 2020, euro 120 excl. opgeld