Artikelen over munten

 

Klassiek
Middeleeuwen
Modern
Euro's
Algemeen
Anders
 

Startpagina

Nederlandse euro’s stinken niet meer

Door Arnout Bruins

"Geld stinkt niet", zeiden de Romeinen. Maar aan de euro biljetten hangt een vreemd luchtje. Dat luchtje komt door het genetisch gemodificeerde katoen en door oneerlijke handel. Wat is er aan de hand? Volgens CNV Jongeren heel veel: "Het is goed mis met de wereldkatoenhandel. De regeringen en overheden van landen uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en China geven hun katoenboeren veel geld in de vorm van subsidies. Het gevolg is dat er enorme overschotten katoen op de markt terechtkomen, die worden tegen dumpprijzen verkocht. Daar valt niet tegenop te concurreren door katoenboeren uit ontwikkelingslanden. Want zij krijgen geen subsidies en zijn daardoor kansloos op de wereldhandelsmarkt." Zo geeft Amerika vier miljard dollar subsidie aan 25 duizend katoenboeren. In Benin – een land in Afrika – krijgt een boertje daarom maar 260 euro per ton katoen. De meeste boertje hebben een oogst van slechts 2 ton. Hun hele inkomen is dan 520 euro voor een jaar hard werken. Daar moeten de kosten voor zaden, arbeidsloon en kunstmest nog vanaf. Een jaar werk levert ze dus zo goed als niets op. In Benin is 60% van de bevolking afhankelijk van katoen, door de subsidies aan westerse katoenboeren blijft Benin arm en kan zich niet ontwikkelen.

Dat is niet mooi, maar wat heeft dat met de euro te maken? "Heel veel. De eurobiljetten worden gemaakt van kammelingen. Dit zijn korte katoenvezels die bij het spinnen van het garen vrijkomen." zegt Bram Verkerke van Solidaridad. "Sinds kort hebben wij een netwerk van katoenboeren en spinners de eerlijke, biologische garens spinnen voor bijvoorbeeld overhemden. De kammelingen die daarbij overschieten kunnen voor de bankbiljetten worden gebruikt."

De dollar en euro staan symbool voor de moderne markteconomie. Een goed idee is om deze biljetten van eerlijke katoen te maken hierdoor wordt de onrechtvaardige verhouding op de wereldmarkt een klein beetje rechtvaardiger. Dat is goed nieuws! Hoe nu verder? "We hebben in juni met Gerrit Zalm, minister van Financiën gewed dat als wij 10.000 handtekeningen kunnen verzamelen, hij ervoor zorgt dat de Nederlandse euro’s van eerlijke katoen gemaakt gaan worden", zegt Antoon Blokland, voorzitter van CNV Jongeren. "De handtekeningen krijgen wij door eerlijke euro’s voor één euro per stuk te verkopen." In december stond de teller al op 13.000 eerlijke euro’s. Minister Zalm heeft zijn weddenschap verloren, maar vindt dat niet erg. "Ik sta helemaal achter eerlijke wereldhandel!". Zalm heeft toegezegd dat de Nederlandse biljetten voortaan van eerlijke katoen wordt gemaakt. Nout Wellink van De Nederlandse Bank en minister Zalm zullen de eerlijke euro’s ook in de andere Eurolanden promoten. DNB garandeert de komende twee jaar de afname van de beschikbare Fair Trade-katoenen kammelingen, met een maximum van 40 ton per jaar.

En, hoeveel bankbiljetten kunnen daarvan gemaakt worden? "Helaas beantwoorden wij deze vraag niet omdat wij geen specifieke informatie over het productieproces van bankbiljetten verstrekken", zegt Arie Piet algemeen directeur van Koninklijke Joh. Enschede. Daarom een eigen schatting: een bankbiljet van 50 euro weegt minder dan een gram, 40 ton kammelingen kunnen dus 40 miljoen bankbiljetten opleveren. Joh. Enschede gaat zicht vooral specialiseren op de 50 eurobiljetten. In de afgelopen paar jaar heeft Joh. Enschede biljetten voor Nederland, Oostenrijk, Spanje, Griekenland en Luxemburg geproduceerd. Dit kunnen dus schone biljetten worden.

Maakt het wat uit, zo’n klein beetje katoen in een biljet? Waarschijnlijk niet, maar de hele wereld in een keer veranderen kunnen we niet maar alle beetjes helpen. Dat het afbreken van tariefmuren en andere drempels aan de grens werkt, bewijzen landen als Griekenland, Spanje en Portugal. Zij zijn veranderd van ontwikkelingsland (wat ze in de jaren '70 nog waren) tot ontwikkeld land. Ook de andere EU landen hebben van die ontwikkeling geprofiteerd.

Meer informatie op www.eurostinkt.nl
Verder discussieren over munten? www.muntstukken.be/forum Verder discussieren over dit onderwerp? www.muntstukken.be/forum/index.php?topic=15471.0

wpe4.jpg (35211 bytes)

Afbeelding van de actie euro.